Rețeta de cozonac a lui Sorin Bontea. Trucul secret pentru un desert tradițional de Crăciun

Mai sunt doar câteva săptămâni până la sărbătorile de iarnă, dar gospodarii adevărați se pregătesc din timp. Astăzi îți prezentăm rețeta de cozonac a lui Sorin Bontea.

Ce trucuri secrete folosește celebrul jurat de la Chefi la Cuțite pentru un desert tradițional de Crăciun? Așa iese un cozonac pufos și gustos, perfect pentru finalul de an.

Rețeta de cozonac a lui Sorin Bontea. Desertul tradițional pentru Crăciun

Mulți se feresc de acest desert din cauză că pare complicat. Însă, poți face și tu un cozonac foarte ușor dacă respecți cu sfințenie lista de ingrediente și pașii recomandați de Sorin Bontea.

Așa faci cel mai pufos și mai savuros cozonac. Ai nevoie de ingrediente de calitate pentru un desert perfect.

Lista de ingrediente – pentru doi cozonaci:

  • 1 kg făină
  • 350 g zahăr
  • 8 gălbenușuri
  • coaja rasă de la o lămâie
  • coaja rasă de la o portocală
  • 50 ml de ulei
  • 1/2 linguriță de sare
  • 14 g de drojdie uscată
  • o esență de vanilie
  • un pachet de unt
  • 1 litru de lapte cu 3,5% grăsime
  • 150 g de zahăr
  • 8 albușuri
  • 80 g cacao
  • 250 g nucă pisată
  • 25 ml esență de rom

Mod de preparare:

Într-un bol se pun făina, drojdia, coaja de lămâie și coaja de portocală și se amestecă bine. Se face o o gaură în mijloc, unde se adaugă mai târziu alte ingrediente.

Gălbenușurile se amestecă bine cu sarea, apoi se topesc 150 de grame de unt. Se pune la încălzit o parte din lapte, în jur de 400 ml și se dizolvă zahărul în el. În gropița din bolul cu ingredientele uscate se adaugă ouăle amestecate cu sare, esența de vanilie și laptele în care s-a topit zahărul.

Se amestecă totul până când se face un aluat consistent. Separat, untul topit se amestecă și el cu uleiul. După ce coca a prins formă cum trebuie, se adaugă puțin câte puțin untul topit amestecat cu uleiul. Se frământă totul bine cu mâinile, până când se omogenizează.

Trucul secret al lui Sorin Bontea este foarte simplu. Dacă vrei să ai un cozonac fraged, pufos și frage, din care să se rupă fâșii, trebuie să frămânți de mai multe ori coca. În acest fel, va prinde mai mult aer. Se lasă aluatul deoparte să crească timp de o oră și jumătate.

Însă, la fiecare jumătate de oră, se mai frământă puțin și se împăturește la loc. În acest timp, poți pregăti umplutura de cozonac. Se bat spumă albușurile cu zahărul până se obține o bezea. Se adaugă cacao, nuci și esența de rom.

Coca se împarte în patru bucăți egale. Se întinde fiecare bucată de cocă în formă de dreptunghi și se întinde compoziția pe ele, după ce și umplutura a fost împărțită tot în mod egal în patru.

Din cele patru foi se fac patru rulouri, care se împletesc apoi câte două. Se unde tava cu ulei, se pune cozonacul, apoi se lasă în ea să mai crească timp de 45 de minute.

Se unge cozonacul pe deasupra cu un amestec făcut din ou și lapte. Dacă doriți, puteți să presărați și zahăr. Cozonacii se baga la cuptor la 170 de grade, pentru 50 de minute.

Citește și:

Reteta de cozonac pufos a lui Catalin Scarlatescu. Ingredientul secret folosit de juratul de la Chefi la cutite

Rețete cu carne de iepure. Recomandările lui Alexandru Comerzan, câștigătorul Chefi la Cuțite

Salata de Boeuf, trucul lui Florin Dumitrescu. Reteta celebrului bucatar de la Chefi la cutite

Share: