Reteta de cozonac pufos a lui Catalin Scarlatescu. Ingredientul secret folosit de juratul de la Chefi la cutite

Sarbatorile de iarna vin la pachet in Romania cu miros de cozonac. Gospodinele au intrat pe ultima suta de metri cu pregatirile si nu exista gospodarie in care sa nu se puna pe masa cozonac. In acest articol va prezentam reteta de cozonac a lui Catalin Scarlatescu.

Catalin Scarlatescu este unul dintre cei mai apreciati bucatari din Romania. Retetele sale au facut furori in restaurante celebre, iar acum romanii se pot bucura si incerca pe unele dintre ele. Juratul de la Chefi la cutite a dezvaluit reteta lui de cozonac, desertul preferat al romanilor.

Ingrediente cozonac Catalin Scarlatescu:

  • 1 kilogram de faina
  • 250 de grame de zahar
  • 450 de grame de lapte
  • 5 oua
  • 60 grame de drojdie
  • 300 grame de unt belgian
  • 500 grame de nuca
  • 200 grame de rahat
  • 150 grame de ciocolata belgiana
  • 30 grame de portovala confiata
  • 30 grame de coaja de lamaie
  • stafide

Mod de preparare cozonac Catalin Scarlatescu:

Primul pas este sa se amestece drojdia cu o suta de mililitri de lapte si trei linguri de faina. Se lasa compozitia sa creasca, la cald, pana ce isi va dubla volumul.

Laptele se pune la fiert cu zaharul si trebuie amestecat continuu pana ce zaharul se dizolva complet. In alt vas se freaca galbenusurile cu praful de sare. Intr-un bol mare se pune faina, apoi se incorporeaza treptat, in timp ce amestecam galbenusurile, laptele cu zaharul topit, untul si portocala confiata.

Catalin Scarlatescu are un secret cu privire la untul pe care il foloseste. El il recomanda pe cel belgian, pentru ca este mai fin si mai gras, iar cozonacul va iesi mai pufos. Apoi se framanta bine pana ce compozitia se omogenizeaza, ajunge consistenta si elastica. Aluatul se lasa la dospit in jur de o ora.

In urmatorul pas se rupe o bucata de aluat, se intinde bine in forma dreptunghiulara, se pune crema facuta din amestecul de nuci cu ciocolata belgiana topita, rahat, stafide si se ruleaza.

Rulada formata se sectioneaza in doua, pe lungime, iar cele doua bucati se impletesc si se ung pe deasupra cu ou si se aseaza intr-o forma speciala tapetata cu unt si faina. Se mai lasa la dospit timp de doua ore inainte de a fi bagat la cuptor. Dupa ce a crescut, tava se introduce in cuptorul setat la 160 de grade Celsius, pentru 45 de minute sau chiar o ora.

Share: