Cine este, de fapt, Ecaterina Teodoroiu. Când se pune în circulație bancnota de 20 de lei cu chipul ei

Cine este Ecaterina Teodoroiu, românca al cărei chip va apărea pe noua bancnotă de 20 de lei? Nu a avut o viață ușoară, dar a luptat cu o îndârjire care i-a impresionat și pe ei mai bravi soldați.

BNR va pune în circulație o bancnotă cu valoarea nominală de 20 de lei, începând cu data de 1 decembrie 2021. Pe aceasta se va afla chipul ei, eroina care a intrat în istorie pentru curajul ei desăvârșit.

Când se pune în circulație bancnota de 20 de lei cu chipul ei?

Se pare că această bancnotă este prima cu putere circulatorie care va fi dedicată unei personalități feminine.

“Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susţinere la nivelul societăţii, susţinându-se consolidarea egalităţii de gen şi a rolului major al personalităţilor feminine în istoria şi societatea românească”, este anunțul BNR, dintr-un comunicat, conform ProTV.

Această bancnotă este imprimată pe suport de polimer. Tehnica folosită este una mixtă plană/în relief. Dimensiunile sunt de 136 x 77 mm, iar culoarea care predomină este nuanța verde oliv.

Cine este Ecaterina Teodoroiu?

S-a născut cu numele de Cătălina Toderoiu, în data de 14 ianuarie 1894. A venit pe lume în comuna Vădeni din județul Gorj, iar părinții ei se numeau Elena și Vasile Toderoiu. Ei lucrau ca agricultori și au mai avut alți șapte copii pe lângă Cătălina: Nicolae, Eftimie, Andrei, Ion, Vasile, Elisabeta și Sabina.

Atunci când a început școala primară, Cătălina a fost trecută în catalog cu numele Ecaterina Teodoroiu. A urmat studiile liceale la București, până în anul 1916. Își dorea să devină învățătoare, apoi a urmat și cursurile unei școli de infirmiere.

În timpul ofensivei germane, în plină retragere a trupelor române, tânăra Ecaterina și-a riscat viața ca să îi ducă mâncare fratelui ei, Nicolae. Acesta era sergent în Regimentul 18 Gorj, dar moare ucis de un obuz chiar la finalul întâlnirii cu sora lui, conform Historia.

În acel moment, Ecaterina Teodoroiu a decis să îl răzbune cu orice preț. La începutul lunii noiembrie, anul 1916, îi cere colonelului Obogeanu din comuna Dănești să o primească drept voluntară într-un regiment de infanterie. Așa a început parcursul ei plin de eroism pe câmpul de luptă, pierind într-un final în război, după ce câștigase stima și dragostea unei țări întregi.

Citește și:

Ce înseamnă, de fapt, numele lui Nicolae Ceaușescu. Secretul pe care dictatorul l-a dus în mormânt

Lovitură pentru milioane de români! Cei care au centrale termice de apartament și sobe pe lemne, vizați de autorități

Țeapă pe OLX. Un tânăr din Roman a vrut să vândă un telefon pe internet, dar a rămas fără bani

Share: