Tradiții și superstiții de Bobotează. Ce este interzis cu desăvârșire să faci pe 6 ianuarie?

Tradiții și superstiții de Bobotează. Ziua de 6 ianuarie 2022 este una foarte importantă pentru credincioșii creștini ortodocși. De-a lungul timpului, au apărut numeroase tradiții, superstiții și obiceiuri legate de acest moment.

Este ziua în care se sfințesc apele, iar cu Agheasma mare se stropesc apoi casele și animalele. Ce rămâne din apa sfințită se păstrează în casă și se bea pe parcursul anului, ca leac.

În data de 6 ianuarie preoții aruncă în apă crucea, iar cel care o scoate la mal va avea parte numai de noroc tot anul, fiind ferit și de orice boală. În mod normal, în ziua Bobotezei este ger cumplit, dar anul acesta pare să nu mai fie valabil acest lucru.

Tradiții și superstiții de Bobotează. Ce este interzis să faci în această zi

În popor se spune că trebuie să mănânci grâu fiert și să bei vin roșu, ca să cureți și să îndepărtezi de tine forțele răului. Credincioșii care au ținut post pun pe mesele lor 12 feluri de mâncare, pe care le sfințește un preot. Printre acestea se numără: coliva, bobul fiert, sarmalele, colțunașii umpluți cu ciuperci, borșul de pește sau plăcinta cu mac.

O parte din această mâncare se dă animalelor din curte, ca să fie și ele ocrotite tot anul acesta. În data de 6 ianuarie, tinerii merg cu colindul, ca să le aducă gospodarilor noroc în case, conform Libertatea.

Tradiții și superstiții de Bobotează. Se spune că femeile nu au voie să spele în această zi, dar nici în următoarele 8 zile, ca să nu se spurce apele sfințite de preoți. Este interzis cu desăvârșire să dai bani împrumut de Bobotează sau să te cerți cu cineva în casă.

Apa care este sfințită în această zi nu se strică, deoarece este folosit argintul pentru această ceremonie. De asemenea, busuiocul păstrat în ea are proprietăți antiseptice. Credincioșii sunt convinși că aceasta are calități tămăduitoare.

Tradiții și superstiții de Bobotează. Citește și:

Ajunul Bobotezei – tradiții, superstiții și obiceiuri. Ce este interzis să faci pe 5 ianuarie 2022. Cine trebuie neapărat să țină post negru

Lună Nouă în zodia Capricorn – 2 ianuarie 2022. Început de an cu noroc pentru 4 zodii

Horoscop 2022. Cinci zodii care vor avea noroc cu carul. Ei se vor îmbogăți anul acesta

Share: