Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2022. Ce este interzis cu desăvârșire să faci pe 6 martie

Astăzi este sărbătoare mare la români: Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2022. Astăzi îți explicăm ce este interzis cu desăvârșire să faci în data de 6 martie. Începe cel mai lung și mai drastic post dintre cele patru trecute în calendarul ortodox.

Postul Paștilor se mai numește și Păresimile sau Patruzecimea. Credincioșii îl respectă cu sfințenie pentru a fi curați sufletește atunci când sărbătoresc Învierea Domnului.

Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2022. Ce este interzis să faci azi?

Chiar înainte de acest post, este trecută în calendar o sărbătoare extrem de importantă pentru creștinii ortodocși. Este un punct de răscruce între anul vechi agrar și anul nou. Fiecare familie trebuie să pregătească o masă festivă, cu bucate alese.

În zona Bărăganului se respectă un obicei din strămoși care spune că trebuie să fie strânse toate resturile de mâncare și toate oasele în fața de masă, păstrate până a doua zi și apoi aruncate în curte sau grădină, spre est, spre răsărit.

În timp ce fac asta, oamenii trebuie să rostească neapărat aceste vorbe: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite”.

Se mai spune că de Lăsata Secului se leagă grânele, pentru ca păsările să nu mai distrugă recoltele. Finii merg la nașii lor cu un plocon, care conține găină friptă, o turtă în foi sau un colac, precum și o sticlă de vin, conform Alba24.

Se întinde o masă mare, pe care trebuie neapărat să fie plăcinte, legume, fructe și struguri sau stafide, ca să fie norocul chemat în casă. Este interzis cu desăvârșire să speli, să coși sau să torci. Cine muncește în gospodărie va avea parte numai de boli și de ghinion tot restul anului.

Rugăciunea pe care trebuie să o spui pe 6 martie

„Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeule Preamilostiv, Răscumpărător al celor păcătoşi, pentru mântuirea neamului omenesc ai lăsat Cerurile şi Te-ai sălăşluit în valea aceasta mult păcătoasă a plângerii şi ai primit pe Dumnezeieştii Tăi umeri neputinţele noastre şi ai purtat durerile noastre!

Sfinte Pătimitorule, ai fost rănit şi chinuit pentru păcatele şi fărădelegile noastre şi de aceea noi înălţăm către Tine, Iubitorule de oameni, rugăciuni smerite. Primeşte-le, Preabunule Doamne şi Te pogoară către neputinţele noastre şi păcatele noastre nu le pomeni! Iartă-ne Doamne Iisuse Hristoase!

Cel care prin Sângele Tău ai înnoit firea noastră cea căzută, înnoieşte-ne, Mântuitorul nostru şi pe noi, cei care ne aflăm întru stricăciunea păcatelor şi mângâie inimile noastre cu bucuria desăvârşitei Tale iertări! Iartă-ne, Doamne Iisuse Hristoase!

Cu tânguire şi lacrimi de pocăinţă fără de măsură, cădem la picioarele milostivirii Tale Dumnezeieşti. Iartă-ne Doamne Iisuse Hristoase! Curăţeşte-ne, Dumnezeul nostru, cu Harul Tău cel Dumnezeiesc, pe noi toţi, de toate nedreptăţile şi fărădelegile vieţii noastre, ca întru sfinţenia iubirii Tale de oameni, să-Ţi mulţumim pentru toate milele Tale, să lăudăm Preasfânt Numele Tău, dimpreună cu al Tatălui şi al Preabunului şi de Viaţă Făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin!”.

Citește și:

Planeta Venus în zodia Vărsător, 6 martie 2022. Trei zodii își plătesc datoriile karmice

Astrograma lui Vladimir Putin, făcută de Mariana Cojocaru. Ce destin are liderul de la Kremlin

Horoscop Mariana Cojocaru luna martie 2022. Ce se întâmplă cu omenirea, în funcție de zodie

Share: