Reteta de cozonac fara framantare. Ingredientele folosite de Jamila pentru masa de Craciun

Se apropie sarbatorile de iarna, iar gospodinele din Romania sunt pe ultima suta de metri cu pregatirile pentru masa in familie. In articolul de astazi, va prezentam reteta de cozonac fara framantare recomandata de Jamila.

Cozonacul este prajitura preferata a romanilor, dar si a bulgarilor, fiind in mod traditional gatit de Craciun sau de Paste. In Italia, o prajitura asemanatoare este Pannettone, care este gatit mai ales in regiunea Lombardia de Craciun. Diferenta este vizibila in sensul ca Pannettone are forma dreptunghiulara si inalta.

In articolul de astazi va prezentam reteta de cozonac fara framantare prezentata de Jamila.

Ingrediente cozonac fara framantare:

  • 1 kilogram de faina
  • 550 ml lapte cald
  • 250 grame de zahar
  • 200 grame unt topit
  • 15 grame drojdie uscata
  • 6 galbenusuri de ou
  • 2 linguri coaja de lamaie
  • 2 linguri pasta de vanilie
  • 2 linguri coaja de portocala
  • putina sare

Ingrediente umplutura cozonac fara framantare:

  • 500 grame nuca macinata
  • 250 grame rahat
  • 200 grame zahar pudra
  • 200 grame stafide
  • 50 grame cacao
  • 6 albusuri

Mod de preparare cozonac fara framantare:

Asa cum ii spune si numele, aceasta reteta de cozonac nu necesita framantare. Galbenusurile trebuie sa fie la temperatura camerei, la fel si untul topit. Se pune intr-un bol toate ingredientele lichide si drojdia. Se adauga apoi faina si sarea. Se amesteca totul cu o lingura pana cand se obtine un aluat omogen. Nu trebuie framantat deloc, doar amestecat pana cand faina este incorporata.

Se lasa aluatul sa creasca si apoi se baga in frigider pentru cel putin 12 ore. Apoi se portioneaza si se umple. Inainte de a-l introduce la cuptor se lasa sa creasca cat sa ajunga la temperatura camerei si sa dospeasca din nou. Umplutura poate fi cu mac, nuca, cacao, rahat, stafide sau crema de ciocolata.

Share: