Prețurile la apă vor crește din cauza scumpirilor de pe piața energiei

Se pare că se anunță o nouă lovitură pentru români. După niște luni grele, în care au crescut considerabil facturile la gaze și curent electric, acum vor crește și prețurile la apă.

Care este cauza? Conform celor de Asociație Română a Apei, scumpirea energiei electrice are efecte grave și asupra întregului proces de alimentare cu apă. Tocmai de aceea, reprezentanții A.R.A. au transmis un comunicat de presă, în care fac un apel public către autoritățile române.

Prețurile la apă vor crește semnificativ în următoarea perioadă

“Scumpirea energiei electrice poate afecta siguranţa alimentării cu apă. Asociaţia Română a Apei (A.R.A.) este foarte îngrijorată și alarmată de creşterea continuă şi necontrolată a tarifelor la energia electrică aplicate de furnizori, înregistrându-se şi majorări de 4 până la 5 ori ale acestora.

Această creştere are consecinţe imediate și grave asupra serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare, astfel:

  • creşterea inevitabilă a tarifelor la serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare pentru recuperarea creşterii cheltuielilor înregistrate, cauzată direct de creşterea tarifelor la energia electrică aplicate de furnizori;
  • o parte dintre operatorii  de servicii de alimentare cu apă şi de canalizare va trebui să îşi ajusteze strategiile de tarifare aprobate pentru proiectele derulate prin programele cu finanţare europeană, pentru a asigura, în acelaşi timp, şi plata împrumuturilor presupuse de cofinanţarea acestor proiecte;
  • reducerea investiţiilor din surse proprii pentru a acoperi creşterea de costuri cu energia electrică, în loc să se ajusteze tarifele, aşa cum fusese prevăzut în strategiile de tarifare.

Din cauza exploziei prețurilor la energia electrică din România, se estimează necesitatea majorării cumulate a tarifelor serviciilor de alimentare cu apă şi, respectiv, de colectare, transport şi epurare a apelor uzate.

Asociaţia Română a Apei face apel ferm la autorităţile competente cu atribuţii în domeniul reglementării tarifelor la energia electrica să ia măsuri imediate de stopare a creşterii tarifelor aplicate de furnizori. În caz contrar, operatorii  de servicii de alimentare cu apă şi de canalizare vor fi puşi în situaţia să restricţioneze sau să întrerupă furnizarea alimentării cu apă potabilă şi, respectiv, colectarea, transportul şi epurarea apelor uzate în localităţile deservite, cu consecinţe incontrolabile asupra sănătăţii publice şi protecţiei mediului. E timpul să se intervină rapid pentru ca lucrurile să nu scape de sub control!”, se arată în comunicatul oficial prezentat AICI.

Citește și:

El este Vlad, polițistul erou din poza devenită virală pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne

O noua metoda de escrocherie. Titluri aristocratice si mosteniri contra unor sume de bani

O fetiță de 12 ani din Botoșani a fost operată pe creier

Un bărbat din Sibiu ar fi fost omorât de vacile pe care le supraveghea

Share: