O fetiță de 12 ani din Botoșani a fost operată pe creier

O fetiță de 12 ani din Botoșani a fost operată pe creier. Cazul fetiței este foarte rar și se estimează că există doar două astfel de cazuri la un milion de oameni. Dr. Lucian Eva a oferit mai multe detalii despre intervenția chirurgicală.

Dacă nu era operată, pacienta putea să moară în orice clipă. Aceasta avea o tumoră în cavitatea 3, la nivelul creierului. Dacă nu se intervenea chirurgical, tumora ar fi blocat canalele prin care se scurge lichidul cefalorahidian. Familia a spus că fetița învață foarte bine la școală.

Operația a durat câteva ore

Când a ajuns la spital, fetița prezenta simptome specifice. Avea hipertensiune intracraniană care se caracterizează prin durere frontală sau occipitală, tulburări oculare și vărsături. Este un dezechilibru puternic la nivelul cutiei craniene.

Medicii i-au făcut investigații și au depistat o tumoră în ventriculul 3, o cavitate a creierului. Intervenția chirurgicală a fost foarte complexă, având în vedere că este vorba despre un organ extrem de sensibil.

Medicilor le-a fost foarte greu să ajungă la tumoră și să o extirpe. Pentru întreg procesul a fost nevoie de câteva ore. Din fericire, operația s-a terminat cu bine iar starea pacientei a fost stabilizată. Acest tip de tumoră este format din celule ependimale.

Intervenția chirurgicală a fost un succes

Este o tumoră a sistemului nervos central și poartă numele de ependimom. Aceasta se poate forma și la nivelul măduvei spinării. În general se dezvoltă la copii dar și adulții pot fi afectați. În Europa, ependimomul este foarte rar.

În fiecare an, doi dintr-un milion de copii dezvoltă tumora. Din fericire, medicii au intervenit la timp și au salvat copila. Aceasta trebuie să urmeze tratamentul de după operație.

Share: