Ce se întâmplă dacă primești acest mesaj pe WhatsApp sau pe e-mail. Pericolul este uriaș!

Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC anunță în mod oficial, pe pagina de Facebook, ce se întâmplă dacă primești acest mesaj pe WhatsApp, pe e-mail sau prin alte metode de contact. Pericolul este uriaș dacă pici în această capcană!

Se pare că a apărut o nouă metodă de fraudă online. Tot mai mulți români au început să primească acest mesaj, prin care sunt anunțați că au primit o ofertă de nerefuzat pentru un job bine plătit.

Ce se întâmplă dacă primești acest mesaj pe WhatsApp?

Cei de la DNSC au oferit mai multe detalii despre această capcană. Cum te poți feri și ce pățești, de fapt, atunci când răspunzi acestui mesaj?

“Atenție la propunerile primite prin intermediul aplicațiilor de mesagerie sau sms, care vă prezintă oportunități de angajare sau de investiții ce promit câștiguri rapide! Unii utilizatori din România au început să primească astfel de mesaje: 𝐵𝑢𝑛𝑎, 𝑎𝑡𝑖 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑠𝑒𝑙𝑒𝑐𝑡𝑎𝑡 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑢𝑛 𝑗𝑜𝑏 𝑝𝑎𝑟𝑡-𝑡𝑖𝑚𝑒/𝑓𝑢𝑙𝑙-𝑡𝑖𝑚𝑒. 𝑚𝑎𝑖 𝑚𝑢𝑙𝑡 𝑑𝑒 900 𝑑𝑒 𝑧𝑖𝑙𝑒. 𝑎𝑐𝑐𝑒𝑝𝑡𝑎 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡 𝑝𝑜𝑠𝑡 𝑣𝑎𝑐𝑎𝑛𝑡 <𝐿𝐼𝑁𝐾>

Mesajul primit are și un link care, odată accesat, redirecționează utilizatorul către aplicația de mesagerie #WhatsApp și deschide o conversație cu infractorii cibernetici din spatele acelui contact. În urma conversației avute, aflăm că putem câștiga bani rapid prin obținerea de comisioane din ‘unele comenzi virtuale’ menite să ‘crească datele de vânzări’ ale unor comercianți cunoscuți la nivel internațional.

Potențiala victimă este invitată apoi să-și facă un cont pe un site, unde trebuie să furnizeze date cu caracter personal, apoi este redirecționată către un canal de #Telegram, unde i explică pas cu pas ce trebuie să facă. Canalul de Telegram are deja un număr impresionant de urmăritori (aproape 50.000). În cele din urmă, din conversațiile existente pe acest canal de Telegram ‘iGOGO’ se observă promovarea unui sistem piramidal de câștig bazat pe invitarea unor noi ‘clienți’, la care se adaugă ulterior o componentă de investiții în criptomonedă. Astfel, pe termen mediu există pericolul ca atacatorii să extragă nu doar de date personale, ci și date financiar-bancare de la utilizatori”, se arată în mesajul autorităților.

Ce trebuie să faci ca să te protejezi?

După ce au explicat care este pericolul ascuns în spatele acestui mesaj, cei de la Directoratul Național de Securitate Cibernetică au oferit mai multe detalii și despre modul în care trebuie să procedezi în acest caz.

“Echipa DNSC va analiza în continuare acest tip de #scam și va lua măsurile necesare în acest caz. Pe baza informațiilor culese până acum vă recomandăm să:

  • Evitați accesarea de link-uri din surse necunoscute sau dubioase. Scanați-le cu o soluție de securitate, atunci când nu sunteți siguri!
  • Nu credeți orice ofertă venită pe mail, sms, platorme de mesagerie sau social media. Ofertele legitime de angajare nu vin prin mesaje simple de la persoane străine și necesită un proces de recrutare mai complex și mai îndelungat decât o simplă conversație pe WhatsApp!
  • Evitați furnizarea de date sensibile – date personale, date de autentificare sau date financiar-bancare – în cazul în care vă sunt solicitate explicit prin astfel de mesaje nesolicitate.
  • Dacă o ofertă pare prea bună ca să fie adevărată, verificați existența ei pe canalele oficiale de comunicare ale companiei în cauză! De cele mai multe ori atacatorii se folosesc de imaginea unor branduri cu reputație pentru a păcăli utilizatorii, astfel că trebuie să fiți atenți la domeniul site-ului vizitat.
  • Fiți răbdători și vigilenți atunci când întâlniți astfel de ‘oferte’ și analizați cu atenție detaliile, în special textul. Lipsa diacriticelor ar fi un prim indiciu. În plus, de cele mai multe ori, atacatorii vor folosi instrumente de traducere automată a textului din limba lor nativă, astfel că veți identifica lesne greșeli gramaticale, de sintaxă sau de exprimare, pentru că acel text nu este adaptat la rigorile limbii.

Dacă ați oferit date financiare sau date de card în urma accesării unor astfel de link-uri pe social media, vă recomandăm să luați imediat legătura cu banca pentru blocarea cardului și monitorizarea tranzacțiilor din cont! Dacă ați suferit pagube materiale, va trebui să depuneți o plângere la Poliția Română. Totodată, notificați Directoratul la 1911 sau pe mail la alerts[@]dnsc[.]ro”, se arată pe pagina de Facebook DNSC.

Citește și:

Veste fabuloasă pentru clienții Digi RCS RDS! Durează patru luni și plătești doar la jumătate de preț

Toți clienții Raiffeisen Bank trebuie să știe asta. Ce se întâmplă cu aplicația Smart Mobile

Cât costă un kilogram de urzici la piață. Mâncarea săracului a ajuns mai scumpă decât carnea

Share: