Insula din Europa unde oamenii uită să moară! Secretele unei vieți lungi: plus 100 de ani

Puțînă lume știe că în Grecia se află o insula unde oamenii trăiesc mai mult decât media lumii. Este vorba despre Ikaria, o insula mai puțîn cunoscută, unde localnicii duc un trăi îndelungat. Celebrii vloggeri de călătorie de la HaiHui în doi au fost in aceste zile in acest loc și au realizat un material inedit din inima insulei grecești. Ei au aflat de la localnici ce fac atât de special încât unul din trei ajung la vârstă de 90 de ani.

Cu toții ne dorim să trăim cât mai mult, dar puțină lume știe faptul că în lume există cinci zone (Blue Zones) – unde oamenii depășesc într-un număr mare vârsta de 100 de ani. Din această Zona Albastră fac parte: Okinawa, Japonia; Sardinia, Italia; Nicoya, Costa Rica; Loma Linda, California și insula Ikaria din Grecia.

Vloggerii de călătorii de la HaiHui în doi au fost în urmă cu câteva zile pe insula Ikaria din Grecia, unde au stat de vorba cu localnicii și au dorit să afle de la ei secretele longevității. Ce fac atât de special încât trăiesc atât de mult?

“Viață aici e foarte frumoasă, liniștită. Oamenii nu sunt stresați, nu au ceas. Dacă ne culcăm devreme, ne trezim devreme. Dacă ne culcăm târziu, ne trezim târziu. Bătrânii noștri nu stau într-un loc și așteaptă să moară. Participa la festivaluri, acasă la oameni la zefkins. Zefkins inseamnca că se adună lumea și pregtaeste mâncare, beau ceva, e o sărbătoare. Nu încet-încet e ritmul nostru, ci kare-kare (și mai încet). Dacă-mi găsesc vreun prieten, mă opresc să bem ceva împreună. Apoi, mă duc la o plimbare, verific ce fac animalele. Dacă vremea e bună, mă duc la pescuit”, a mărturisit un localnic.

Pe lângă liniște, mișcare și lipsa de griji, alimentația este foarte importantă. O localnică a vorbit despre secretele din bucătăria din Ikaria: “Noi bem un alt ceai, în fiecare zi, avem multe ierburi. Bunica mea a murit la 100 ani și bea în fiecare zi ceai. De rozmarin, flori de munte, fenicul. Ikaria este cunoscută datorită ierburilor ce cresc în munți. Bunica mea bea în fiecare zi și ceai de rozmarin, e foarte bun pentru memorie, dar ea nu știa asta.
Mâncăm multe legule, precum linte, fasole neagră, nu e zi fără legume pe masă. Mâncăm orez, cartofi, iar carne și peste doar o dată pe săptămâna”
.

Share: