Tulburarea obsesiv-compulsivă este o afecțiune care-ți schimbă percepția

Tulburarea obsesiv-compulsivă este o afecțiune psihică. Aceasta duce, la fel ca toate afecțiunile din acest spectru, la deformarea percepției. Oamenii afectați de această tulburare au gânduri și acțiuni care se repetă, fapt care le poate afecta viața.Tulburarea obsesiv-compulsivă poate să apară atât în copilărie cât și la maturitate.

Obsesia și constrângerea sunt cele două cuvinte care vorbesc despre tulburarea obsesiv-compulsivă. Obsesia se referă la apariția gândurilor repetitive, obsesive. De aici apare constrângerea, o stare în care pacientul se simte constrâns să repete anumite acțiuni.

Ajutorul medicului este foarte important

Este nevoie de un specialist pentru a pune diagnosticul corect pentru că această tulburare poate fi confundată cu obiceiurile firești. De asemenea, tot medicul este în măsură să recomande un tratament potrivit. Există oameni care nu știu că sunt afectați de această tulburare.

Ea poate să existe în același timp cu depresia, cu anxietatea, cu deficitul de atenție sau cu bipolaritatea. Trebuie să te informezi pentru a putea să te ajuți pe tine sau pe oamenii apropiați care manifestă simptome.

Din cauza stigmatului care se pune în societate oamenilor cu afecțiuni psihice, bolnavii vor evita să ceară ajutorul unui specialist. De aceea, trebuie să înțelegem că tulburarea obsesiv-compulsivă nu este un motiv de rușine sau de frică.

Care sunt simptomele acestei tulburări

Există tendința de a verifica lucrurile în mod repetat. Pacientul verfică frecvent dacă a închis ușa, robinetul, aragazul sau dacă a stins lumina. Atunci când își aranjează lucrurile, preferă simetria.

Teama de contaminare este prezentă. Pacientul poate curăța de mai multe ori un lucru pentru că are impresia că este murdar. Se spală pe mâini în mod repetat.

Apar gânduri negre legate de propria moarte sau de moartea altcuiva, episoade violente și sângeroase. De asemenea, pacientul își face griji că el sau cineva apropiat ar putea să pățească ceva.

Share: