O nouă specie de dinozaur a fost descoperită în Chile

Oamenii de știință au identificat o nouă specie de dinozaur analizând părți ale unui schelet găsit în nordul Chile. Rămășițele creaturii au fost dezgropate în deșertul Atacama – cel mai uscat din lume – în apropierea orașului Copiapó. Experții spun că titanosaurul mâncător de plante avea un cap mic, un gât lung și un spate neobișnuit de plat.

Studiile sugerează că a trăit într-un peisaj luxuriant plin de plante cu flori, ferigi și palmieri. O echipă condusă de geologul chilian Carlos Arévalo a dezgropat rămășițele în anii 1990 și a efectuat cercetări în anii 2000. Concluziile, publicate în revista Cretaceous Research.

Rămășițele au inclus părți ale unui humerus, un femur și părți din vertebrele gâtului și spatelui. Dinozaurul avea o lungime de aproximativ 6.3m, potrivit BBC.

Dinozaurul datează din Cretacicul Târziu

Creatura era un sauropod, sau un dinozaur cu gât lung, cu coadă lungă, mâncător de plante. Datează din Cretacicul Târziu, ultima epocă înainte de dispariția dinozaurilor, acum 66 de milioane de ani. Creatura a fost numită Arackar licanantay, ceea ce înseamnă “oase Atacama” în limba indigenă Kunza.

Rămășițele vor fi expuse în cele din urmă la Muzeul de Istorie Naturală din Chile. Șeful secției de paleontologie a muzeului, David Rubilar, a declarat: “Aceasta reprezintă o piatră de hotar relevantă pentru patrimoniul paleontologic chilian”.

Acesta este al treilea dinozaur numit din Chile și al treilea titanosaur din partea vestică a Anzilor din America de Sud, a declarat echipa. În 2014, unul dintre cei mai mari dinozauri descoperiți vreodată a fost dezgropat în Argentina. Era un titanosaur a cărui lungime estimată depășea 37m.

Share: