Starea sufletească influențează imunitatea organismului

Oamenii de știință au arătat de-a lungul timpului că starea sufletească influențează în mod direct imunitatea – capacitatea de apărare a organismului.

La începutul anilor 1980, psihologul Janice Kiecolt-Glaser și imunologul Ronald Glaser de la Universitatea de Stat din Ohio, au făcut o serie de studii pe animale. Rezultatele au fost uimitoare: stresul animalelor era strâns legat de infectarea cu anumite virusuri sau bacterii. Din 1982 până în 1992, acești oameni de știință au efectuat studii pe studenții la medicină. Astfel au descoperit că imunitatea studenților scădea atunci când aceștia trebuiau să învețe pentru examene.

Studenții stresați aveau mai puțini anticorpi care, după cum știm – luptă împotriva tumorilor și infecțiilor virale. Celulele aproape au încetat să producă interferon gamma (cel care se ocupă de creșterea imunității). Celulele T, cele care luptă împotriva infecțiilor, au avut un răspuns foarte slab în momentul testării.

Care sunt consecințele stresului?

Aceste descoperiri au avut o importanță deosebită și au deschis drumul pentru noi cercetări. Până în 2004, Suzanne Segerstrom, de la Universitatea din Kentucky, și Gregory Miller, de la Universitatea din British Columbia, aveau aproximativ 300 de studii care legau stresul de starea de sănătate. În timpul studiilor de laborator, oamenii erau stresați timp de câteva minute și li se urmăreau reacțiile. Organismul lor a dat semne clare de slăbire. Imaginați-vă acum consecințele stresului din viața reală – unde oamenii sunt stresați pentru perioade lungi de timp – zile, săptămâni sau chiar ani.

Legăturile sociale sănătoase îți pot crește imunitatea și-ți pot îmbunătăți starea de spirit. Prietenii echilibrați pot încuraja aspectele pozitive din viața ta – să mănânci suficient, să nu pierzi nopțile și să faci mișcare în fiecare zi. De asemenea, prietenii te ajută să treci mai ușor peste evenimentele negative din viața ta.

Share: