Aurora Boreala, pe cerul din Romania! Fenomenul a fost fotografiat noaptea trecuta

Surpriza de proportii pe cerul din Romania. Aurora Boreala a fost vizibila pe cerul mai multor tari din Europa: Ungaria, Germania, Letonia, Estonia, dar si in Romania. Fenomenul este extrem de rar in aceasta zona a Globului.

Aurora Boreala Romania. Cei mai norocosi romani au putut asista la spectacolul luminos unic de pe cerul tarii noastre. Potrivit specialistilor, fenomenul a fost declansat de o furtuna geomagnetica generata de o explozie solara care a avut loc duminica, 23 aprilie 2023.

Mai mult, activitatea solara este extrem de ridicata si se va mentine la un nivel similar in urmatorii trei ani, iar sansele ca Aurora Boreala sa fie vizibila mai des din Romania sunt foarte mari. Un fotograf din satul Calonda, Harghita, a surprins Aurora Boreala in Romania si a postat imaginile pe Facebook.

Foto: Facebook Transylvanian Photos

Aurora Boreala, cunoscuta si sub denumirea de Lumina Nordului, este un spectacol de lumina impresionant care apare pe cerul de noapte la latitudinile mari ale emisferei nordice. Aceasta este o imagine comuna in Alaska, Norvegia, Islanda si alte tari nordice.

Dar ce este Aurora Boreala si cum apare acest fenomen incredibil? In esenta, Aurora Boreala este o reactie a campului magnetic al Pamantului cu particulele solare incarcate energetic. Cand aceste particule solare (cunoscute sub numele de venturi solare) ajung la Pamant, ele interactioneaza cu campul magnetic al planetei si patrund in atmosfera superioara. Acolo, particulele colid cu atomii si moleculele din aer si le excita, ceea ce duce la emisia de lumina.

Foto: Facebook Transylvanian Photos

Aurora Boreala are loc de obicei la altitudini intre 100 si 400 de kilometri deasupra suprafetei Pamantului. In timp ce spectacolul de lumina poate varia, culorile predominante sunt verde, albastru si mov. Aceste culori sunt cauzate de interactiunea particulelor cu diferite tipuri de molecule din aer. De exemplu, verdele este cauzat de interactiunea cu moleculele de oxigen, in timp ce movul este cauzat de interactiunea cu moleculele de azot.

Desi Aurora Boreala poate fi vazuta pe tot parcursul anului in regiunile nordice, cea mai buna perioada pentru a o observa este de la mijlocul lunii septembrie pana la mijlocul lunii aprilie. Aceasta este perioada cand noaptea este mai lunga si mai intunecata, ceea ce face ca spectacolul de lumina sa fie mai vizibil.

In timp ce Aurora Boreala este cu siguranta impresionanta din punct de vedere vizual, aceasta poate avea si un impact asupra Pamantului si a oamenilor. Cand particulele solare interactioneaza cu campul magnetic al Pamantului, pot perturba retelele electrice si de comunicatii. De asemenea, aurora boreala poate afecta direct animalele care depind de campul magnetic al Pamantului pentru navigatie, cum ar fi balenele, delfinii si pasarile migratoare.

In concluzie, Aurora Boreala este un fenomen natural uimitor care poate fi vazut in anumite regiuni ale lumii. Este o reactie fascinanta a Pamantului cu particulele solare incarcate energetic si poate oferi o experienta de neuitat pentru cei care o vad. Dar, este important sa intelegem si efectele pe care acest fenomen le poate avea asupra Pamantului si a vietii sale.

Share: